Sådan gør du bilen klar til efteråret

Efteråret står for døren, og det har betydning for din bil. Her er en række enkle råd til en hurtig efterårsklargøring af bilen.

Begynd med at tjekke udsynet i bilen. Den lave efterårssol kan forstyrre udsynet, så det er en god idé at rengøre viskerbladene eller udskifte dem helt, hvis de slidte.

Sørg også for at fjerne trafikfilm (sod, støv, snavs,red.) fra forruden. Der skal som regel lidt mere til end en tur i vaskehallen for at fjerne det fedtede lag, men et godt tip er at blande et par spiseskefulde salmiakspiritus og et par dråber opvaskemiddel i vandet, når ruden skal vaskes. Og så skylle efter med rent vand naturligvis.

Forkert dæktryk forringer sikkerheden

Det er måske lige tidligt nok at tænke på vinterdæk. De skal i hovedreglen på, når døgnets gennemsnitstemperatur falder til under syv grader. Men det er generelt en god idé at tjekke dæktrykket jævnligt, og især hvis man har tænkt sig at trille ud på en længere ferie i løbet af efteråret.

"For lidt luft i dækkene øger brændstofforbruget, og sikkerheden forringes, både når der er for lidt luft i dækkene, og når der er for meget. Man bør faktisk tjekke dæktrykket hver 2. eller 3. gang, man tanker," oplyser kommunikationschef Rasmus Boserup fra energiselskabet OK, der har 670 tankstationer i Danmark.

Husk refleksvesten

Sammen med advarselstrekanten er sikkerhedsveste til bilisterne ved at være obligatorisk sikkerhedsudstyr i Europa. Ja, faktisk er en refleksvest obligatorisk ved tysk lov i Tyskland, hvis man er havareret. Alle tilgængelige tests viser da også, at når man har sikkerhedsvesten på, er man langt mere synlig.

"Først og fremmest gør en refleksvest det nemmere at se bilister i mørke. Men vestens markante farve øger faktisk også synligheden betydeligt i dagslys," siger Rasmus Boserup.

Gå efter veste der er mærket med EN471, de lever op til den strengeste sikkerhedstandard i EU.

Reservehjul eller dækkit?

Udover refleksvesten og advarselstrekanten er der flere ting, som kan være gode at have i baghånden, hvis uheldet skulle være ude på bilferien.

"Det er altid en god idé at medbringe en lygte, en førstehjælpskasse og sågar en brandslukker," lyder det fra OKs Rasmus Boserup.

Han anbefaler, at man undersøger hjemmefra, om bilen er udstyret med et reservehjul eller - som i mange nye biler - et såkaldt dækkit. Sidstnævnte kan indeholde et nødhjul med begrænset rækkevidde, eller udstyr til at lappe dækket på stedet. Under alle omstændigheder er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad man kan gøre, hvis bilen skulle punktere.

Tjekliste - efterårsklargøring

  • Tjek korrekt dæktryk
  • Tjek reservehjul eller dækkit
  • Husk refleksvesten - den er lovpligtig i Tyskland
  • Medbring: lygte, førstehjælpskasse og brandslukker
  • Hav udsynet i orden - rengør og udskift evt. viskerblade