Din tjekliste, når du køber brugt bil

At købe bil er en stor økonomisk disposition, som kan have enorm indvirkning på privatøkonomien, og derfor må der bare ikke være fejl, når først bilen er købt.

Dog er det ikke alle, der har råd til en ny bil, hvorfor der skal handles brugt, og netop her er det vigtigt, at du går bilen grundigt igennem, så du ikke bliver overrasket efter købet. I artiklen ser vi nærmere på nogle ting, du skal have for øje, når du undersøger den brugte bil. Desuden kan du følge linket her, hvor du kan læse mere om billån, hvis det bliver nødvendigt i forbindelse med købet. Vi fokuserer nemlig som nævnt ikke på finansieringen i denne omgang, men i stedet på de ting du skal have in mente ved fremvisning.

Lyt til motoren under prøvekørsel

Selvfølgelig skal du ud at prøvekøre bilen, men her er det vigtigt, at du ikke kun fokuserer på køreegenskaberne og følelsen. Det er naturligvis nogle punkter, du skal undersøge, men hold også godt øje med motoren. Du skal lytte efter mislyde, både når du starter bilen, men også under køreturen. En mislyd kan nemlig hurtig vise sig at være første tegn på en dyr efterregning på mellem 5000 og 15.000 kr. Så lyder det mærkeligt, er det et must, at du undersøger det inden køb.

Se godt efter stenslag

Mange biler har et lille stenslag i forruden, og mange tænker fejlagtigt, at dette ikke betyder det store. Selv det mindste stenslag kan blive en dyr omgang, for en revne kan hurtigt udvikle sig, og kommer det til at have betydning for chaufførens udsyn, går bilen ikke igennem syn. Er det tilfældet, skal du have en ny forrude, og de koster dyrt – så hold øje med stenslag.

Afprøv aircondition og sædevarme

Du skal ikke bare forvente det virker, for det kan blive en dyr affære, hvis du efterfølgende finder fejl på disse områder. Det koster i omegnen af 5000 kr., hvis du igen skal have varme i sædet, og når det kommer til din aircondition, er der risiko for, at det kan koste op til 10.000 kr., hvis det hele skal skiftes. Husk altså at afprøve det hele – både med kold og varm luft.

Hvor slidte er dækkene?

Sidste punkt på vores tjekliste er rettet mod dækkene. Først er fremmest skal du undersøge, om det faktisk er samme type dæk, der sidder på bilen, fordi du må ikke blande sommer- og vinterdæk. Dernæst skal du se nærmere på mønsterdybden, hvor det bliver anbefalet, at de skal skiftes, når der er 3 mm eller mindre tilbage. Find derfor gerne nogle, der er en del dybere end 3 mm, da de ellers skal skiftes efter kort tid. Skal du have nye dæk, vil du komme af med omkring 5000 kr., som er et gennemsnit på området.

 

Der er mange ting, du skal have for øje, når du køber en brugt bil, men her har du nogle ting, der især kan koste dig dyrt, hvis ikke du opdager dem i tide.